If You Like This, Share

I love this 👇🏾…….. plz read

✍✍ *FOOD FOR THOUGHT* 📝📝

“`1. 👉No matter how beautiful and handsome you’re just remember Baboon and Gorillas also attract tourists .

✌Stop Boasting✌

2.👉No matter how big and strong you are, you will not carry yourself to your Grave .

✌Be Humble✌

3.👉No matter how tall you are, you can never see tomorrow.

✌Be Patient✌

4.👉No matter how Light Skinned you are, you will always need light in Darkness ✌Take Caution ✌

5.👉No matter how Rich and many Cars you have, you will always Walk to Bed

✌Be Contented✌

Take Life Easy, Life is short.

WHAT A LIFE WE LIVE!

Have you taken note of the CO-INCIDENCE OF LIFE:

1. CHURCH has 6 letters so does MOSQUE.

2. BIBLE has 5 letters so does QURAN.

3. LIFE has 4 letters so does DEAD.

4. HATE has 4 letters, so does LOVE.

5. ENEMIES has 7 letters, so does FRIENDS.

6. LYING has 5 letters, so does TRUTH.

7. HURT has 4 letters, so does HEAL.

8. NEGATIVE has 8 letters, so does POSITIVE.

9. FAILURE has 7 letters, so does SUCCESS.

10. BELOW has 5 letters, so does ABOVE.

11. CRY has 3 letters so does JOY.

12. ANGER has 5 letters, so does HAPPY.

13. RIGHT has 5 letters, so does WRONG.

14. RICH has 4 letters, so does POOR.

15. FAIL has 4 letters, so does PASS.

16. KNOWLEDGE has 9 letters, so does IGNORANCE.

Are they all by Coincidence? We should choose wisely, this means LIFE is like a double-edged sword.

If you think it is your alarm clock that woke you up this morning, try putting it beside a dead body and you will realise that it is the grace of God that woke you up. If you are grateful to God, forward this to all your friends to inform them that it is JUST BY THE GRACE OF GOD that we are alive.

NOTE: I am not forcing anyone to forward this, if it blessed you and you want to bless someone else, just share!“`

10 Cara2 Kreatif Untuk Bersedekah

[ *10 Cara Kreatif Bersedekah* ]🌹🌹☺

#1 – Letak sabun basuh tangan

Ada kebanyakkan masjid yang kita pi, macam kekurangan sabun. Toilet pula kadang agak berbau sebab tak ada pewangi. Jadi ada baiknya kalau kita dapat belikan sabun dan juga pewangi, lepastu letakkan di masjid yang berhampiran. Insyallah ramai yang dapat guna.

#2 – Selipar Untuk Masjid

Kebanyakkan masjid juga kekurangan selipar yang kita selalu guna untuk ambil wudhu ataupun masuk ke tandas. Apa kata kita beli beberapa selipar jepun dan letak di Masjid.

#3 – Simpan Syiling

Kita kumpul duit syiling simpan dalam tabung. Tiap kali weekend kita keluarkan duit syiling tadi dan sedekah.

#4 – Berikan Baki Bayaran

Yang ini paling mudah, contoh kita beli nasi lemak harga RM2, Tapi kita bagi saja duit besar RM5, dan mintak pakcik makcik yang berniaga tu simpan saja baki bayaran. Buat lah sekali, lama lama akan jadi habit.

#5 – Kain Pelikat & Telekung

Sedekahkan kain pelikat dan telekung di surau shopping mall, surau petrol station dan masjid. Semoga bermanfaat dapat digunakan bersama. Katakan kat masjid dekat rumah kita, dah ada banyak telekung tapi kotor. Kita boleh bawak balik basuh kat rumah atau hantar dobi.

#6 – Makanan Kucing

Walaupun kita tak bela kucing, kita boleh beli makanan kucing dalam small pack. Standby letak dalam kereta.

Bila kita turun ke RnR atau mana mana perhentian untuk makan, ternampak kucing terbiar di tepi jalan boleh bagi makan kucing. Berbuat baik lah pada kucing makhluk kesayangan Rasulullah.

#7 – Konsep sedekah carpool

Allah s.w.t kurniakan kita kenderaan agar kita boleh berikan manafaat kepada ramai orang. Kalau kita ada kawan atau jiran yang nak pergi ke destinasi yang sama dengan kita, tumpangkanlah mereka tanpa sebarang bayaran. Konsep ‘carpool‘ pergi kerja juga salah satu konsep sedekah yang sangat bagus.

#9 – Kertas & Pen

Kat mana mana majlis ilmu sama ada ceramah, tazkirah dan kuliah di masjid, biasanya mereka yang mendengar tidak membawa sebarang pen dan juga buku catatan. Kita boleh beli satu kotak pen dan kertas A4 lepastu diagihkan di dalam majlis ilmu tersebut. Kos bagi pen dan kertas bukanlah mahal, tetapi manafaatnya sangat besar insha Allah

#10 – Al Fatihah

Sedekahkan Al-fatihah kepada suami, kedua ibubapa kita, sahabat2 dan kenalan2 kita yg telah meninggal. Dan doa kan yang baik-baik untuk setiap orang yang kita jumpa.

Contoh, masa di airport kita ternampak ada suami isteri ni bertengkar berbalah. Kita terus submit doa semoga Allah lembutkan hati diorang dan datangkan kasih sayang supaya mereka dapat cari jalan untuk selesaikan.

Doakan perkara yang baik. 😊

Bersedekah yang paling baik ialah kita dapat berikan sesuatu yang orang perlukan.

Kadang-kadang kita sedekah sabun di tandas masjid itu lebih baik dari sedekahkan naskah surah Yasin di masjid yang sememangnya sudah banyak naskah al-Quran dan Yasin yang tidak dibaca.

.

“Setiap kebaikan adalah sedekah”

Hadis Riwayat Muslim

✍🏼📚📖🌹☀

Keep On Smiling – share this

*Did I read that sign right?*

In an office:

*TOILET OUT OF ORDER…… PLEASE USE FLOOR BELOW*

In a Laundromat:

*AUTOMATIC WASHING MACHINES: PLEASE REMOVE ALL YOUR CLOTHES WHEN THE LIGHT GOES OUT*

In a London department store:

*BARGAIN BASEMENT UPSTAIRS*

In an office:

*WOULD THE PERSON WHO TOOK THE STEP LADDER YESTERDAY PLEASE BRING IT BACK OR FURTHER STEPS WILL BE TAKEN*

In an office:

*AFTER TEA BREAK STAFF SHOULD EMPTY THE TEAPOT AND STAND UPSIDE DOWN ON THE DRAINING BOARD*

Outside a secondhand shop:

*WE EXCHANGE ANYTHING – BICYCLES, WASHING MACHINES, ETC. WHY NOT BRING YOUR WIFE ALONG AND GET A WONDERFUL BARGAIN?*

Notice in health food shop window:

*CLOSED DUE TO ILLNESS*

Spotted in a safari park:

*ELEPHANTS PLEASE STAY IN YOUR CAR*

Seen during a conference:

*FOR ANYONE WHO HAS CHILDREN AND DOESN’T KNOW IT, THERE IS A DAY CARE ON THE 1ST FLOOR*

Notice in a farmer’s field:

*THE FARMER ALLOWS WALKERS TO CROSS THE FIELD FOR FREE, BUT THE BULL CHARGES*.

On a repair shop door:

*WE CAN REPAIR ANYTHING. (PLEASE KNOCK HARD ON THE DOOR – THE BELL DOESN’T WORK)*

Now that you’ve smiled at least once, it’s your turn to spread the stupidity and send this to someone you want to bring a smile to (maybe even a chuckle).

We all need a good laugh, keep on smiling.

😄😄😄